Domates kurutma tarifi
Domates kurutulması en zor sebzelerden biridir. Tabi ki hem lezzet hem de sağlık açısından en ideal yöntem domatesin güneşli bir havada açıkta kurutulmasıdır. Ancak, rutubet oranı yüksek bölgelerde kurutma süresi uzun süren domatesleri açık havada kurutmak adeta imkansızdır. Böyle bir durumda ev fırında kurutmak tek çözüm olmaktadır.
Güneşte domates kurutma:
Güneşte domates kurutmak için öncelikle domatesi iyi seçmeniz gerekir, zira çok sulu olmayan, eziği çürüğü bulunmayan, diri uzunca etli salçalık domatesler kurutmak için en ideal seçim olacaktır. Uzunca etli salçalık domatesleri ikiye bölerek kesilen yüzleri yukarı bakacak şekilde dizilir. Kurutma zemini olarak tel ızgaralar kullanmak uygun olacaktır. Domatesler kururken suyunu salacağından bu suyun akıp gidebileceği şekilde kurutma yapmak gerekmektedir. Aksi halde hem kuruma süreci uzayacak, hem de su içinde kalan domateslerin küflenme riski doğacaktır. Domates kurutmak için en doğru ay Ağustos ayıdır. Mümkün olduğunca sıcak günler tercih edilmelidir. Domatesler sıcaklığa göre ortalama 5 günde kuruyacaktır. Domateslere kururken tuz ekerseniz kurutulmuş hali oldukça lezzetli olacaktır. Kurutulan domatesleri ister hava almayan poşetlerde serin bir yerde, isterseniz de uygun kaplarda zeytinyağı içinde bekletebilirsiniz. Zeytinyağının içerine defne yaprağı ya da reyhan koyabilirsiniz. Eklediğiniz zeytinyağını daha sonrasında salatalarınızda kullanırsanız zeytinyağınız boşa gitmemiş olur.
Fırında domates kurutma:
Domatesleri ikiye bölüp çekirdekli kısmını bolca tuzlayınız. Fırın ısısını 50-60 dereceye ayarlayınız. Domatesleri fırının ızgarasına yüzleri size bakacak şekilde diziniz ve 8-10 saat arasında kontrollü olarak kurutunuz. 5-6 saatten sonra bir kaşıkla ortalarına hafifçe bastırın, yan kabukları içeri doğru kıvrılmışsa elinizle tekrar açın. Fırınınızın ön ve arka kısmı aynı derecede ısınmıyorsa ara ara yerlerini değiştirin. Son bir kaç saatte bazıları daha erken kuruyor, etli olanlar daha geç kuruyor. Kuruyanları bekletmeden alın ve soğuması için tepsiye dizin. Domatesleri kesinlikle rengi kararana kadar tutmayın, rengi koyulaşmalı fakat asla siyahlaşmamalı. Zaten takır takır kupkuru olmuyorlar, suyu gidiyor fakat hala kıvrılabilecek kadar yumuşak kalıyorlar. Tüm domatesler kuruyup soğuduktan sonra temiz bir kavanoza alarak buzdolabında saklayın. Afiyet olsun.