Arabaşı çorbası nerenin
Arabaşı (Arap aşı) çorbası; Adının çağrıştırdığı gibi Araplarla ilgili bir çorba değildir. Türk mutfağından bir çorbadır. Genel olarak İç Anadolu Bölgesi’inde yaşayan Türkmen ve Yörük topluluklarında bilinir. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değilde, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Öğün arasında yenildiğinden “Ara aşı” denilmiş ve bu isim zamanlar değişerek arabaşı halini almıştır.
Arabaşı çorbası malzemeleri
Çorba malzemesi:
- 1 bütün tavuk
- 1 adet soğan
- 1.5 çorba kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet limon
- 1,5 litre su
Hamur malzemesi:
- 6 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
Arabaşı çorbası Hamurun hazırlanışı:
Büyük bir tencereye su konur ve kaynamaya bırakılır. Bu sırada diğer bir tarafta ise un ve 1 bardak su pütürsüz hale gelene kadar karıştırılır. Kaynayan sudan 1 bardak su kasede karıştırılmış olan un karışımın üzerine dökülerek ılınması sağlanır. Ocakta kaynayan suyun üzerine tuz ilave edilir. Kase içindeki ılınmış olan unlu su çok yavaş bir şekilde tencerenin içindeki suyun içine dökülmeye başlanır. Bu sırada tenceredeki karışım devamlı karıştırılmalıdır. 5 dakika kaynatılan unlu su, önceden su ile ıslatılmış olan tepsilere 1 cm kalınlığında ve her yerde eşit kalınlıkta olacak şekilde dökülür ve soğuk bir yerde bekletilir. Soğuyunca buzdolabına kaldırılır. Çorbanın yanında servis yapmak için, baklava şeklinde kesilir.
Arabaşı çorbası nasıl yapılır
Arabaşı çorbası tarifi
Bir tencereye konan bütün tavuk ve kabukları soyulmuş bütün soğan, tavuğun üzerinden 1 parmak geçene kadar su ve üzerine kimyon, karabiber, tuz ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişen tavuk etinin kemikleri ayıklanır ve etlerinin yarısı büyük bir kabın içine didiklenir. Diğer bir tarafta ise, 1 yemek kaşığı tereyağı tencerede eritildikten sonra üzerine un dökülerek kavrulur. Kavrulan unun üstüne kaynatılmış olan tavuk suyu ve 1,5 litre su dökülür ve un pütürsüz hale gelene kadar tahta kaşıkla karıştırılır. Ayrı bir tavada salça 1 yemek kaşığı tereyağı içinde kavrulur ve tenceredeki unlu tavuk suyunun içine boşaltılır. Kaynamakta olan Arabaşı çorbası suyunun içine limon suyu ve parçalanmış tavuk etleri de ilave edildikten sonra, ateş kısılarak en az 1 saat boyunca ara ara karıştırılarak kaynatılır. Önceden yapılan dilimlenmiş hamur tepsisi ile beraber servis yapılır. Yanında mutlaka limon olmalı. Afiyet olsun.
Arabaşı çorbası tarifi resimli
Bu güzel ve geleneksel yemeğin ismi hakkında bir not: Bu yemeğe “Arabaşı” ya da “Arabaşı çorbası” denir. Sanıldığı gibi Arap’larla ilgili bir yemek değildir. Bu yemeği bilen bir arap yöresi bulamazsınız. Türk ve yörük yemeğidir. İsmi hakkında iki temel rivayet vardır. Birinci rivayet şudur: Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Kaşığa alınan hamura, büyüklüğünden dolayı eskiden “baş” denirdi. Çorbanın içine düşürünce aranıp bulunurdu. Bu yüzden “Ara başı” denirdi. Hatta bulamayıp kaşığını boş çıkaran kişi bir sonraki arabaşının masfarını üstlenirdi. İkinci rivayet şudur: Öğün arasında, ve bol bol yenildiğinden “Ara aşı” denilmiş ve bu isim zamanla değişerek “Arabaşı” halini almıştır. Demem o ki, ne yediğimizi bilelim. Afiyet olsun.