Derin dondurucuda sebze nasıl saklanır
Derin dondurucuya sebze nasıl konur
Sebzeler mevsiminde taze, güzel ve ekonomiktir. Bu nedenle hem aile bütçesi için, hem mevsimindeki gibi lezzetli, hemde hormonsuz organik gıdalar yemek için, yazdan hazırlıklar yapılır. Tabi bütün bunlar için saklama koşullarını ve sürelerini bilmek gerekir. Derin dondurucuların gıdaların türüne göre saklama süreleri vardır. Bunları takip etmek önemlidir. Özellikle beyaz et ve süt ürünleri gibi çabuk bozulan gıdalar için önemlidir. Gıdalar derin dondurucuda (difrizde) uzun süre saklamak için direk, doğrudan pişirilerek, haşlanarak veya şok haşlanarak dondurulur. Çok olgun yada ham sebzeler, yeşil soğan, kuru soğan, tere, kıvırcık salata, kırmızı turp gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir. Sebzeler derin dondurucuya temizlenip yıkandıktan sonra konur. Yapacağınız yemek için hazırlanmış parçalar halinde doğranıp ihtiyacınız olacak kadar biber pişirimlik olarak poşetlere konulur. Poşetlerin içerisinde hava kalmayacak şekilde havası alınır, ağzı sıkıca bağlanarak ve üzerine ambalajlama tarihi yazılarak derin dondurucuya kaldırılır. Derin dondurucuda ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılabilir. Bazı sebzeler hacim olarak dondurucuda fazla yer kaplar, mesala beyaz lahana, ıspanak, pırasa gibi sebzeleri şoklayarak hacimlerini küçültmüş oluruz. Ayrıca şoklanarak kaldırılan gıdaların vitamin değerleri daha kalıcı olacaktır. Dondurucuda saklama kabı olarak, cam kabları tercih etmeyin. Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olur. Dondurucunuzdaki gıdaları kullanırken tarih sırasına göre yerleştirmeye çalışın. Bu sıraya görede kullanabilirsiniz.
Şoklama yöntemi:
Bazı sebzelerin renk, koku, tat ve vitaminlerinin kaybolmaması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şoklama diyoruz. Ayrıca hacimlerini küçültmek içinde güzel bir yöntem. Büyük bir tencere içerisine su konur ve kaynatılır. Haşlanacak sebzeler temizlenmiş ve yapılacak yemeğe uygun doğranmış olarak bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, Sebzelerin cinslerine göre 2-8 dakika süre ile bırakılır ve süre bitiminde sebzeler doğrudan musluktan akan soğuk suyun altına tutulur ve süzülmeye bırakılır. Suları iyice süzüldükten sonra birer pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine konarak poşet içindeki hava alınır, sıkıca ağzı bağlanarak derin dondurucuya yerleştirilir.
Uyarılar:
- Dondurucuda saklama kabı olarak, plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılabilir. Kesinlikle cam kabları tercih etmeyin. Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olur.
- Saklayacağınız ürünlerin poşetine ambalajlandığı tarihi yazmayı unutmayın. Bu tarih saklama süresi içerisinde dikkat edilmesi gereken süreyi belirleyecektir.
- Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmaz ve kısa süre içinde tüketilmesi gerekir.