Ev Tarhanası malzemeleri
- 3 kilo kırmızı etli biber
- 2 kilo domates
- 1 kilo soğan
- 1 kilo süzme yoğurt
- Nane, kekik, maydanoz veya 1 demet tarhana otu
- Tuz
- Un (Aldığı kadar)
Ev Tarhanası nasıl yapılır
Ev Tarhanası tarifi
Ev Tarhana yapımı için, Soğanların kabuklarını soyun, biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Bütün sebzeleri yıkayın ve kabaca doğrayın. Genişçe bir tencereye biberleri ve domatesleri koyun ve üstüne soğanları ekleyin. Sebzelerin en üstüne tarhana otu yada 1 yemek kaşığı nane, 1 yemek kaşığı kekik, 1 demet maydanoz doğrayarak koyun ve 2 su bardağı kadar su ekleyin, tencerenin kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar normal ateşte pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra sebzeleri süzün ve suyunu bir kenara alın. Sebze suyundan bir su bardağı ilave edin, yoğurt, yeterince tuz ilave ederek karıştırın ve geniş bir yoğurma kabına alın. Un ilave ederek yoğurmaya başlayın, arada hamurun tadına bakarak gerekirse tuz ilave edin. Hamurun kıvamı aynı ekmek hamuru kıvamında olmalı. Üzerine un serpin ve bir bezle örtün,
yaklaşık bir hafta bekletin. Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alana temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak üzeri unlanmış çarşafa yan yana dizin. Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edip, elinizle daha küçük parçalara bölün.
Gidip geldikce çevirin, parçalayın. En sonunda, kurumuş hamurları elekten geçirin, elinizle ovuşturarak. Elekten geçmeyen çok kurumuş hamurlar olabilir, onlarıda robottan geçirin. Ama dilerseniz biraz daha kurutup tamamını robottan geçirebilirsiniz. Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere sererek bir iki gün güneşte kurumaya bırakın. İzmir usulü evde doğal Ev Tarhanası yapımı işlemleri tamamlandı, Ev yapımı tarhana artık hazır. İstediğinizde tarhana çorbası yapmak üzere bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ev tarhanası yapılışı